Rechtshulp schakel je in wanneer je een juridisch probleem hebt en juridisch advies daarbij nodig hebt. Juridisch advies kan in veel soorten en maten voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld rechtshulp inschakelen bij een burenruzie, bij het oneens zijn van een gemeente beslissing of als je word vervolgd door de officier van justitie. Je kan er voor kiezen om gratis rechtshulp in te schakelen, voor een juridisch adviesbureau, een rechtsbijstandverzekering afsluiten of om naar een advocaat te stappen.

Wat kost mij dat?

Je kunt naar een Juridisch Loket, dat is voor iedereen beschikbaar en het advies en hulp is gratis. Als je vervolgens hulp nodig hebt van een advocaat, en je hebt recht op gesubsidieerde rechtsbijstand, vergoed de overheid een groot deel van de kosten. Je betaald dan alleen je eigen bijdrage, dit is afhankelijk van jouw inkomen. Het Juridisch Loket kan jou informeren over de gesubsidieerde rechtsbijstand. Maar het Loket kan jou ook informeren over de eventuele extra kosten voor als u een zaak verliest.

eigen-onderneming-rechtshulp-yuris

Wat kan niet

Je kunt, zoals gezegd in de eerste alinea, rechtshulp inschakelen bij problemen. Zoals burenruzies enzovoort. Het Juridisch Loket kan je niet helpen bij de volgende zaken: beheer van vermogens, zakelijke kwesties, pacht of verhuur van onroerend goed en dergelijke.

contactheader

Second opinion

Als je om hulp vraagt bij een jurist, maar je bent het niet eens met zijn advies, dan kun je vragen om een second opinion. Je kunt een eigen keuze maken aan wie je die second opinion stelt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om deze te laten kiezen door een onafhankelijke instantie.