Archiefkasten maken plaats voor Smart lockers

locker 5

Als bestuurslid van de Universiteit richt ik me op de modernisering van het schoolgebouw. Ik zorg ervoor dat deze zo efficiënt mogelijk gebruikt kan worden, wat inhoudt dat er soms afscheid genomen moet worden van oude gewoonten, gebruiken en bovenal spullen. De eerste en misschien wel grootste verandering die ik doorgevoerd heb, heeft betrekking op de opbergruimte van alle werknemers. Een gevoelig puntje, want mensen zijn erg zuinig als het om hun eigendommen gaat. Toch heb ik ervoor gekozen om de archiefkasten in het gebouw te vervangen voor Smart lockers. Dit geldt niet voor de archiefkasten die dienen voor gezamenlijk gebruik, maar wél voor de archiefkasten die als persoonlijke kluis gebruikt worden. Dat zijn er namelijk een hele hoop!

Onoverzichtelijk

Het grootste nadeel van archiefkasten is dat ze onoverzichtelijk en niet persoonsgebonden zijn. Het is talloze keren voorgekomen dat uitpuilende archiefkasten aan het eind van het schooljaar niet herleid konden worden naar de eigenaar. Dit levert een hele hoop spullen op die blijven liggen tot iemand deze komt ophalen, want je kunt drie planken vol persoonlijke objecten niet zomaar naar de stort brengen. Op de Universiteit bestaat de regel dat spullen na vijf jaar worden weggegooid als ze dan nog door niemand zijn opgehaald. Uit intern onderzoek blijkt echter dat maar dertig procent van deze spullen daadwerkelijk binnen vijf jaar wordt opgehaald. De overige zeventig procent blijft dus onnodig ruimte in beslag nemen.

Investering in de toekomst

De aanschaf van Smart lockers is echt een investering in de toekomst van de school. Deze kluisjes kunnen namelijk precies geprogrammeerd worden naar de behoeften van de eigenaar. Wij hebben ervoor gekozen om elke vaste werknemer een eigen kluis te geven die zij met hun personeelspasje kunnen openen. Stagiaires en docenten kunnen een locker claimen voor 24 uur, waarna deze automatisch wordt vrijgegeven. Het mooiste hiervan is misschien wel dat de ruimte voor gevonden voorwerpen nu omgetoverd is tot een gloednieuwe studieruimte! De gevonden voorwerpen kunnen voortaan namelijk wél herleid worden naar de eigenaar.