6 tips voor het verduurzamen van jouw bedrijf

6 tips voor het verduurzamen van jouw bedrijf
Wil je als bedrijf bijdragen aan een duurzame toekomst, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je niet de enige. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om jouw bedrijf te verduurzamen. In dit blog vind je 6 tips om snel te verduurzamen en zo bij te dragen aan een betere wereld.

Tip 1: Personeelsbeleid

Maak duurzaamheid onderdeel van het personeelsbeleid. Door bijvoorbeeld thuiswerken te stimuleren, zijn er minder auto’s op de weg en hebben je medewerkers meer tijd voor hun privéleven, omdat ze op reistijd besparen. Dit zijn dingen die je snel kunt regelen. Maar er zijn ook zaken die minder duidelijk zijn, zoals hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich prettig voelt binnen je organisatie. Wanneer je hier meer over wilt weten zou je een zogenaamde training duurzaamheid voor bedrijven kunnen volgen.

Tip 2: bedrijfsgebouw verduurzamen

Begin met het verduurzamen van jouw kantoorpand of bedrijfsgebouw. Isoleren en het plaatsen van zonnepanelen zijn twee gemakkelijke en betaalbare maatregelen die zich snel terugverdienen.

Tip 3: Productie

Maakt jouw bedrijf een product? Neem dan het productieproces eens onder de loep. Vaak is er nog veel winst te halen door bijvoorbeeld energiezuinige machines te gebruiken. Maar ook de assemblage uitbesteden aan een sociale werkplaats is een mogelijkheid.

Tip 4: Vervoer

Verduurzaam je wagenpark met elektrische auto’s of fietsen. Ook je personeel stimuleren om vaker gebruik te maken van het ov of een fietsenplan kan bijdragen aan een beter milieu en gezondere werknemers.

Tip 5: Inkoop

Denk bij het inkopen naast de financiële factoren ook aan de milieuaspecten en sociale factoren. Maak duurzaamheid onderdeel van het inkoopbeleid van je bedrijf en koop in bij andere bedrijven die ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Of bestel bijvoorbeeld gebruikte kantoormeubelen in plaats van nieuwe.

Tip 6: Afval

Scheid niet alleen het verplichte afval op je bedrijf, maar let er ook op wat je inkoopt. Door duurzame materialen of producten in te kopen lever je een extra inspanning en help je duurzame bedrijven zich verder te ontwikkelen.

Betere wereld begint bij jezelf

Met deze 6 tips kun je als bedrijf snel een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Vergeet ook niet om zelf het goede voorbeeld te geven en ook zo nu en dan met de fiets of het ov naar de zaak te komen. Praat erover met je medewerkers en maak ze enthousiast. Zo creëer je een win-winsituatie voor zowel het milieu als jouw bedrijf. Ga dus aan de slag met het verduurzamen van je bedrijf, want een betere wereld begint altijd bij jezelf!