RVS

Beton is een sterk en betrouwbaar materiaal en wordt daarom veel gebruikt in de bouw. Echter is het vaak nodig beton de wapenen. Dit gebeurt met betonstaal. Je kunt betonstaal in verschillende vormen kopen. Zo heb je ijzeren betonstaal maar ook RVS betonstaal

Wat is RVS betonstaal?

RVS betonstaal staat voor roestvast of roestvrij staal. Het materiaal bestaat uit ijzer, chroom, nikkel en koolstof. RVS betonstaal wordt vaak ingezet om de roestvaste eigenschap. Het is dan ook een populair materiaal bij beton herstelwerkzaamheden. 

Bouw staal

Wanneer RVS betonstaal gebruiken

RVS betonijzer wordt met name ingezet in de volgende gevallen:

  • wanneer behoefte is aan een duurzaam materiaal
  • bij funderingen van muren in ruimtes met gevoelige apparatuur
  • bij betonherstel of renovatieprojecten
  • als buitenste laag wapening bij kades en brugpijlers

RVS betonijzer voorkomt betonrot en is daarom steeds populairder als materiaal.

Betonrot

Ook beton kan rotten. Betonrot is een term die wordt gebruikt voor schade aan gewapend beton. Meestal hebben we het dan over schade aan een aanwezige wapening in de vorm van roest. Roest zet uit en kan er op die manier voor zorgen dat beton begint te barsten. 

Betonrot is absoluut niet goed voor de sterkte van het beton. Daardoor komt tevens de gehele constructie in gevaar. Dat levert onveilige situaties op. Betonrot zien we met name in betonelementen die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Het kan echter ook voorkomen wanneer een betonnen constructie niet goed is ontworpen of uitgevoerd. Dat verkort dus aanzienlijk de levensduur van beton.

Betonrot wordt in veel gevallen veroorzaakt door kooldioxide. Dit dringt in het materiaal. De kooldioxide komt vaak uit de lucht of door chloriden. Hierbij kun je denken aan bouwwerken die in een zeeklimaat staan of op een plek waar veel zout gestrooid wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bruggen. 

RVS staal

RVS voor herstel

Wanneer zoals hierboven genoemd er sprake is van een verouderde constructie of herstel nodig is, wordt RVS betonijzer vaak ingezet. Het roest immers niet, en is daardoor steviger op plekken waar een zeeklimaat is of zout wordt gestrooid. Echter zijn er meer plekken waar RVS de beste keuze is.

Gevoelige apparatuur

Sommige ruimten zijn voorzien van gevoelige apparatuur. Denk dan bijvoorbeeld aan ziekenhuizen, ruimten waar servers worden opgeslagen of andere plekken waar een magnetische werking niet gewenst is. In dit soort bouwprojecten wordt vaak RVS betonstaal ingezet. Gebruik van andere materialen van ijzer kan de werking van apparatuur belemmeren. in sommige situaties kan dit geld kosten of zelfs gevaarlijke situaties opleveren. 

Waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van RVS betonstaal moet je wel op een aantal zaken letten. Er zijn standaard afmetingen zoals de betonijzer staven met vaste diameters. Het kan echter zo zijn dat voor jouw bouwproject betonijzer op maat gewenst is omdat je werkt met afwijkende afmetingen. In dat geval kun je bij de juiste leverancier betonijzer met bepaalde afmetingen kopen. Zoek wel een leverancier die produceert volgens de Europese normen.