Wat leer je tijdens een social work opleiding?

Heb je je diploma in de pocket en is het tijd voor een nieuwe stap? Het vinden van een vervolgopleiding is voor velen een moeilijk proces. Je moet een beslissing maken die veel impact zal hebben op je toekomst. Met dat in gedachten gaan we je vandaag wat vertellen over de social work opleiding. Wellicht heb je al eens van het beroep social worker gehoord. Een social worker is iemand die zich inzet voor mensen die (door een gebeurtenis) buiten de maatschappij zijn komen te staan en daarom hulp van externe partijen nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Denk hierbij aan (ex) gedetineerden, vluchtelingen etc. Een social worker komt dan samen met professionals en vrijwilligers om een vraagstuk van een cliënt te bespreken en te beantwoorden. Om je een beter beeld te schetsen vertellen we je wat meer over het beroep en over de opleiding.

Het beroep

Als je als social worker aan de slag gaat, ga je je dus dagelijks bezig houden met mensen die soms in een kwetsbare situatie zitten. Je zet je in om samen hun leven weer op de rit te krijgen en biedt daar de nodige ondersteuning in. Een social worker werkt dagelijks met de volgende cliënten:

  • Mensen met psychische problemen
  • Gedetineerden of ex-gedetineerden
  • Vluchtelingen
  • Ouders die opvoedingsvragen hebben
  • Kinderen met gedragsproblemen
  • Mensen met schulden
  • Daklozen
  • Mensen met een verstandelijke beperking

Een volle lijst dus. Er zijn veel mensen die in dit soort situaties beland zijn en voor deze mensen is het vaak ook erg lastig of zelfs niet mogelijk om hier alleen uit te komen. Een social worker is daar de perfecte bemiddelaar tussen. Je bent als social worker in staat om technieken die je op de social work opleiding geleerd hebt toe te passen in de praktijk. Voorbeelden van technieken zijn het toepassen van gesprekstechniken of andere methodes. 

Past dit bij jou?

Klinkt dit beroep als iets wat in jouw straatje past? Dan is de opleiding social work ideaal voor jou. Op het internet is veel te vinden over dit beroep en er valt veel over te leren. Ook zijn er verschillende opleidingen die je kunt volgen om een ervaren social worker te worden.

Social work opleidingen

Je hebt dus velen verschillende social work opleidingen. Een voorbeeld van een veelgekozen opleiding is de opleiding HBO Social Work Zorg. Bij deze opleidingen ga je naast het vak social work ook nog dieper in op de psychiatrie en ga je daar een specialisatie in ontwikkelen. 

Ook is er nog de opleiding HBO Social Work Jeugd. Dit is hetzelfde idee als de andere social work opleidingen maar dan met een specialisatie op Jeugdzorg. Je leert hier dus hoe je kinderen en jongeren op een professionele manier kunt begeleiden en op het juiste pad kan sturen naar een plekje in de maatschappij.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de verschillende social work opleidingen. Kijk op het internet voor meer informatie over andere social work opleidingen en schrijf je in voor open dagen op verschillende scholen.