Opleiding Diergeneeskunde

Als sinds ik klein ben wou ik een dierarts worden. Nadat ik mijn VWO diploma heb behaald op de middelbare school ben ik in Utrecht begonnen aan de bachelor opleiding diergeneeskunde. Je kan in Nederland alleen maar aan de Universiteit Utrecht diergeneeskunde studeren. Het is dus een grote faculteit met veel leerlingen. Men denkt dat je met de opleiding diergeneeskunde alleen dierenarts kan worden maar dat is niet zo. Als je geïnteresseerd bent in de samenhang tussen de gezondheid van de mens, het dier en onze leefomgeving kan je je ook ontwikkelen als ambassadeur van het dier. Dat houdt in dat je een adviserende rol krijgt voor bijvoorbeeld de overheid (zoals ministeries of organisaties als de Voedsel en Waren Autoriteit (WVA)), het bedrijfsleven (denk aan grote varkens- en pluimveehouderijen, de veevoederindustrie, de farmaceutische industrie) of een andere maatschappelijk betrokken instelling. Je kan via de bachelor diergeneeskunde dus meerdere kanten op.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De bachelor duurt drie jaar en je krijgt meerdere hoor en werk colleges. Er staat meerdere thema’s centraal tijdens de opleiding, zoals bloedcirculatie, volksgezondheid en meer. Maar je moet ook vaardigheden leren zoals het klinisch redeneren en diagnosticeren. Dus de theorie die je leert moet je tijdens practica in praktijk brengen. Daarbij werk je met levende en ook dode dieren, denk aan proefdieren maar ook weefsels en anatomische delen van dieren. In het tweede en derde jaar heb je de ruimte om enkele cursussen te volgen die passen bij je interesses. Ik wil dan graag met vee dieren werken. Ik heb mij ook al verdiept in werkkleding in verband met eventuele stages of spreekuren die ik moet gaan lopen. Ik heb al praktische kleding gekocht zoals comfortabele truien en broeken, maar ik moet natuurlijk ook stevige veiligheidsschoenen hebben. Als dierenarts loop je namelijk veel over het erf van een boer, of door een wei en dan moet je stevige veiligheidsschoenen aan hebben. Ik zelf heb ook al een paar aangeschaft en ik ben ze nu aan het inlopen.
Maar om terug te komen op de opleiding, ik zal in mijn laatste jaar een scriptie moeten schrijven. Dit is een groot onderzoek, en als ik deze met succes afrond dan behaal ik mijn bachelor diergeneeskunde. Erg spannend dus, en er staat mij nog veel te wachten.