Koffiebonen en koffie zetten

Voordat de koffiebonen gebruikt kunnen worden moeten deze worden gebrand en gemalen. Dit is uiteraard nog niet genoeg om koffie te nuttigen zoals we dat gewend zijn. Het hoofdbestanddeel van de drank die wij koffie noemen is nog altijd water. Er zijn door de loop van de geschiedenis een grote hoeveelheid methodes en apparaten uitgevonden die het makkelijker maken om de gemalen koffie met water te vermengen zonder dat het koffiepoeder in de uiteindelijke drank komt. Het belangrijkste is natuurlijk de mate en wijze waarop de smaak van de koffieboon naar voren komt in de uiteindelijke drank. De verschillende methodes hebben allemaal hun eigen voordelen, maar persoonlijke voorkeur geeft meestal de doorslag in het bepalen watvoor apparaat wordt aangeschaft en watvoor koffie er gedronken wordt.

Koffiebonen

Belangrijke smaken naar voren laten komen

Één van de belangrijkste aspecten bij koffiezetten is dat de bittere smaak die koffie van nature heeft niet te veel naar voren komt in het eindproduct. Dit kan gedaan worden door de koffie niet te lang met water in aanraking te laten komen. Het duurt namelijk iets langer voor de bittere smaak om zich te vermengen met water dan de andere smaken die in de koffie zitten. Heet water dat net niet aan de kook is speelt hierbij ook een belangrijke rol. De meeste methodes en appareten zijn dan ook gebaseerd op deze principes.

Klassieke koffiezet-apparaten in de huiskamer

In Nederland is snelfilterkoffie de meeste genuttigde koffie in de huiskamer. Fijn gemalen koffie wordt hierbij in een filter gedaan en er wordt vervolgens bijna kokend water overheen gegoten. De smaak van de koffie vemengt zich met het water en wordt onder de filter opgevangen in een kan. Een cafetière is een apparaat wat gebruikt maakt van grof gemalen koffie. Deze wordt met water vermengd in de cafetière en na een aantal minuten trekken wordt er een metalen of kunstof filter doorheen getrokken die de koffie uit het water haalt. De Mokka express is aan een kleine opmars bezig in Nederland, vooral om sterkere koffie te zetten. Het is een drie-delig metalen apparaat die op het fornuis wordt gezet. In het onderste deel komt water, in het middelste de koffie en bovenaan een reservoir voor het eindproduct. Door het water aan de kook te brengen gaat het omhoog door de koffie en komt het uiteindelijk in het reservoir.

Koffiebonen

Moderne manieren om koffie te drinken

Het koffiepad-apparaat is inmiddels mateloos populair. Deze methode maakt het zeer eenvoudig om één of twee koppen koffie te zetten door middel van geportioneerde pads met koffie voor één kopje. Capsule-koffie heeft dezelfde voordelen als koffiepads, het is erg makkelijk om één kopje koffie te zetten. Het voordeel van capsules is dat de koffie vaak wat langer vers blijft. Tegenwoordig wordt koffie ook steeds meer koud gedronken. Het voordeel hiervan is dat je het langer kan bewaren in de koelkast zonder dat de koffie oud wordt. Het nadeel is dat de lage temperatuur de bitterheid sterker naar voren brengt. Dit wordt meestal gecompenseerd door relatief grote hoeveelheden melk en suiker.