VOG aanvragen: wanneer is het nodig?

vog aanvragen

Een VOG aanvragen kan iets zijn dat een werkgever van je eist. In de meeste gevallen vragen mensen dan ook een VOG aan als ze aan het solliciteren zijn. Maar er kunnen ook andere redenen zijn waarom een VOG aanvragen nodig is. 

vog aanvragen

Migratie, visa en branches 

Allereerst is het met name de toekomstige werkgever die een VOG wil ontvangen. Zo controleert een werkgever of je geen gekke dingen hebt gedaan die je werk kunnen beïnvloeden. Sommige werkgevers zijn zelfs wettelijk verplicht om hun personeel op deze manier te screenen. 

Daarmee komen we direct op de tweede reden om een VOG nodig te hebben: binnen bepaalde branches. Er zijn sectoren waarin een VOG vrijwel altijd verplicht is, zoals binnen de zorg en het onderwijs. 

De meest voorkomende reden om een VOG te willen is echter voor migratie of een werkvisum. Sommige landen willen graag een Verklaring Omtrent Gedrag ontvangen voor ze jou toestemming geven om in het land te werken. Ook als je in een ander land permanent wil vestigen moet je soms een VOG aanvragen.

Zo herken je een VOG

vog aanvragen

De VOG wordt soms ook wel vervalst. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er zijn een aantal kenmerken waarmee je neppe van echte VOG’s kunt onderscheiden.

  • het papier is voorzien van een raster en het blauwe Rijkslogo
  • Het papier bevat een golvend watermerk
  • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier op
  • Er is een hologram zichtbaar in het papier