Waarom is HR zo belangrijk?

Human Resources

Human Resources is belangrijk voor vrijwel iedere organisatie. HR-medewerkers bieden tal van expertise aan een bedrijf. Maar waarom HR precies belangrijk is voor je bedrijf? Je leest het hier!

De medewerkers van HR

Salarissen

HR-specialisten kunnen structuren maken om lonen te kunnen indelen. Hierbij houden ze rekening met alle belangrijke zaken die komen kijken bij het vaststellen van lonen van bepaalde beroepen. Denk aan de vaardigheden, de branche en de regio. Met HR-specialisten weet je zeker dat je werknemers een eerlijk salaris krijgen.

Strategische zaken

Met een HR-afdeling zorg je er voor dat de strategie op het gebied van menselijk kapitaal in orde is. Menselijk kapitaal is een belangrijk aspect en zal voor een groot deel het succes bepalen van een organisatie.

Analyseren van kosten en voordelen

Soms is het nodig om vervangende werknemers in te huren. Een HR-specialist kan deze kosten verlagen door hier slim mee om te gaan. Ook hebben ze de expertise om goed te onderhandelen met werknemers. Bijvoorbeeld over het salaris. Daarnaast weten ze wat werknemers aantrekkelijk vinden bij een werkgever, zodat ze in deze behoeften kunnen voorzien. Zo zorgen ze ervoor dat werknemers het meer naar hun zin hebben en langer bij het bedrijf blijven werken.

Veiligheid

Je bent als werkgever verplicht om veilige werkomstandigheden te garanderen. HR-medewerkers helpen om er voor te zorgen dat werknemers in alle veiligheid kunnen werken. Je wilt natuurlijk dat je voldoet aan de Arbowet. En HR-specialisten kunnen je daarbij helpen.

HR medewerker

Beperken van problemen op de werkvloer

Het komt nog wel eens voor dat er problemen ontstaan tussen werknemers op de werkvloer. Denk aan discriminatie of pesterijen. Dit soort zaken wil je natuurlijk helemaal voorkomen. HR-specialisten zijn in staat om deze situaties te identificeren en op te lossen. Problemen op de werkvloer zijn niet alleen onprettig voor werknemers, maar kunnen je bedrijf ook ernstige schade aanrichten.

Tevredenheid van medewerkers

Medewerkers van de afdeling HR kunnen helpen om de tevredenheid van medewerkers van een bedrijf omhoog te brengen. En een hoge tevredenheid zorgt voor betere prestaties en een hoger moreel. HR-medewerkers kunnen de tevredenheid peilen, bijvoorbeeld door enquêtes of gesprekken. En de tevredenheid vervolgens omhoog brengen door te kijken naar de behoeften van de medewerkers.

Training

HR-specialisten kunnen werknemers zichzelf laten ontwikkelen door middel van trainingen en cursussen. HR-specialisten kunnen ervoor zorgen dat medewerkers goed worden getraind zodat ze nog beter worden in het werk wat ze doen. 

Human Resources

Proces van werving

HR-professionals kunnen het proces van personeel aannemen verbeteren. Zo kunnen ze begeleiding bieden aan managers die niet bekend zijn met wervingsprocessen om er zo voor te zorgen dat het beste personeel wordt aangenomen. En je wilt natuurlijk altijd beschikken over het beste personeel. En het personeel dat het beste bij je organisatie past.